Balık Beslenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Balıklarınızı beslemeye gelince, diyetleri için en iyi mamayı seçmek önemlidir. Türler, besin değeri ve yemeğinizi serin ve kuru tutmak dahil olmak üzere dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. Doğru yem, balığınızın sağlıklı ve mutlu kalmasına yardımcı olacaktır. Aşağıda balıklarınız için doğru yemi seçmeniz için bazı ipuçları listelenmiştir.
Balıkların türe uygun beslenmesi
Balık sahipleri, balıkları için mümkün olan en iyi beslenmeyi sağlamak için türlere uygun beslemeye odaklanmalıdır. Besleme ekonomik olmalı ve her türün diyetini değiştirmelidir. Bu, her bir balığın ağız ve tat alma tomurcuklarına uyan balık yemi ürünlerini kullanmayı içerir. Ayrıca ana besin olarak salyangozlara ihtiyaç duyan kirpi balığı gibi özel beslenme ihtiyaçları olan balık türleri için özel diyetler de bulunmaktadır.
Balık diyetlerinin bileşimi, büyüme ve üreme için önemli olan iştah düzenleyici hormonların üretimini etkiler. Bu faktörleri anlamak, su ürünleri yetiştiriciliğinin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olabilir.
Balık yemlerinin besin değeri
Giderek artan sayıda insan balık yemlerinin besin değerinin farkına varıyor ve hayvansal ürünler yerine balıkları yemeyi tercih ediyor. Bunun nedeni, balığın etten daha yüksek protein içermesi ve sindirimi daha kolay olmasıdır. Ayrıca balık, yüksek miktarda D vitamini ve kalsiyum içerir. Aynı zamanda kolesterolü de düşüktür. Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynayan doymamış yağ asitleri de yüksektir.
Balık yemlerinin besin değeri, giderek daha pahalı hale gelen ürünlere olan talebin artmasına neden olmuştur. Bununla birlikte, balıkları tarımsal gıda atıkları ile beslemek, balık ürünlerinin maliyetini düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, optimum büyüme performansı elde etmek için en az miktarda yem kullanmak önemlidir. Balık yemlerinin besin değeri üzerine yapılan birkaç çalışmanın meta analizi, en az miktarda yem kullanımının en iyi büyüme performansıyla sonuçlanabileceğini ortaya koydu.
Aşırı beslemeden kaçınma
Balığınızı aşırı beslemek karaciğer yağlanması, yüzgeç çürümesi ve zayıf sindirim gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Aşırı besleme aynı zamanda daha fazla atık üretilmesine ve bu da tankın kirlenmesine neden olabilir. Son olarak, aşırı besleme, eski püskü ve renksiz görünen sağlıksız bir balığa yol açabilir. Bu sorunu önlemek için balığınızı gün boyunca birkaç kez küçük miktarlarda besleyin.
Aşırı besleme, bir balığın avcılar gibi tehditlere tepki verme yeteneğini azaltabilir. Bu azaltılmış yetenek, bir balığın hayatta kalma yeteneğini sınırlayabilecek, kaçış ve hareket sırasında performansın düşmesine neden olabilir. Ayrıca aşırı besleme, balığın yedikten sonra uykuya dalmasına neden olabilir. Bazı durumlarda tokluk uyku faydalı olsa da, uyanıklığı ve yırtıcılardan olası kaçışı engeller.
Protein kaynakları
Balıklar, vücutlarını büyütmek ve onarmak için diyetlerinde protein gerektirir. Sağlıklı kalmak için balığınıza düzenli aralıklarla doğru miktarda protein vermeniz önemlidir. Türüne bağlı olarak, protein diyetin %25-50’sini oluşturabilir. Ancak çok fazla protein amonyak üretimini artıracağından balıklarınız için zararlı olabilir. Balığınıza daha yüksek miktarda protein sağlamanın bir yolu, balık unu eklemektir.
Balığınıza protein sağlamanın bir başka yolu da yemi mikrobiyal biyokütle ile desteklemektir. Bu malzeme protein açısından yüksektir ve balık unu ile benzer bir amino asit profiline sahiptir. Bu malzeme, dondurularak kurutulmuş ve fırında kurutulmuş yemekler dahil olmak üzere çeşitli şekillerde mevcuttur. Mikrobiyal biyokütlenin bir türü, konsantre bir mikrobiyal biyokütle formu olan biyofloklardır. Bunlar yaş veya kuru yem şeklinde mevcuttur ve balığınızın günlük protein ihtiyacının yüzde 50’sine kadarını karşılayabilir. Bununla birlikte, biyoflokların boyutu, onları büyük ölçekli üretim için uygun hale getirmez.
Karbonhidratlar
Balıklarınızı beslerken, büyümeleri ve sağlıklı kalmaları için ihtiyaç duydukları karbonhidratları göz önünde bulundurmak önemlidir. Bununla birlikte, çok fazla karbonhidrat diğer besin maddelerinin eksikliğine yol açabilir. Genel olarak, genç balıklar için yaklaşık yüzde 25 karbonhidrat içeren bir diyet uygunken, daha yaşlı balıklar için yaklaşık yüzde 40’lık bir diyet uygundur. Balık yemlerindeki karbonhidratların çoğu, yiyeceği bağlayan ve suda hızla çözülmesini önleyen nişastalar şeklinde gelir.
Lif, balıklar tarafından sindirilmeyen bir karbonhidrat türüdür. Selüloz ve ligninden oluşur ve az miktarda beslenmelidir. Etçil balıklara verilen lif miktarı yüzde dördü geçmemeli, otçul balıklara verilen lif miktarı ise yüzde beş ila on arasında olmalıdır.