Geçmişten Günümüze Video Oyunları

Eğer bir oyuncuysanız, video oyunlarının etkileşimli bir sanat formuna dönüştüğünü muhtemelen fark etmişsinizdir. Geçmişten günümüze video oyunları gelişmekte olan bir piyasa halindedir. Hemen hemen her bir oyuncunun Mario’dan başladığı klasik bir oyun popülaritesi günümüzde GTA 5 ve Platstation video oyunlarına kadar dayanmaktadır.
Hemen hemen her evin bir parçası oldular
Video oyunları, yılda 100 milyar dolardan fazla bir sektör haline geldi. Bazı tahminlere göre, tüm Türkiye ve Dünya hanelerinin üçte ikisinde düzenli olarak video oyunları oynayan en az bir üye var. Video oyunları, bir bilim insanının araştırma laboratuvarındaki ilk günlerden neredeyse her evin bir parçası haline geldi.
Eğlence kaynağı oldular
Oyunlar, yazılı tarih boyunca insanlık için bir eğlence kaynağı olmuştur. Bir bilgisayarın veya internetin ne kadar iyi çalıştığını görmek için basit testler olarak başladı, ancak zamanla oyunlar genişledi ve sonsuz bir eğlence kaynağı haline geldi. Bugün, dünya nüfusunun üçte biri düzenli olarak video oyunları oynuyor. İlk günlerinde, bilim adamları tarafından araştırma laboratuvarlarında video oyunları oluşturuldu.
1980’lerde video oyunları giderek daha popüler hale geldi. Popüler oyunlar arasında çok ilkel olan Spacewar! ve daha sonra Nintendo Entertainment System (NES) vardı. Teknoloji ilerledikçe, oyunlar daha karmaşık alanlara taşındı ve kendi karakterlerini ve karmaşık hikayelerini kazandı. Günümüz türlerinin çoğu bu dönemde doğdu.
Video oyunlarının popülaritesi medyaya bakışımızı değiştirdi. Bir zamanlar akılsız olduğu düşünülen video oyunları artık The New York Times gibi prestijli dergilerde ve haber kuruluşlarında yer alıyor. Machinima’nın ortaya çıkışı ve karmaşık müzik notaları ile video oyunları da bir sanatsal ifade biçimi haline geldi. Bu, diğer medya biçimlerini ve hatta eğitimi etkiledi.
Gelir kapısı oldular
Video oyunları endüstrisi 100 milyar dolarlık küresel bir iş haline geldi. Yalnızca Türkiye’de, hanelerin üçte ikisinde düzenli olarak video oyunları oynayan en az bir kişi var. Bu oyunlar, kişisel bilgisayarlar ve mobil cihazlar gibi birçok platformu kapsar. Genellikle bilgisayar teknolojisinin ön saflarını temsil ederler. Sektör, yıllar içinde çok sayıda değişiklik gördü.
Ateri Salonlarının Altın Çağları
Kara kutular, uzaktan kumandalar ve oyun çubukları içeren devasa oyun salonlarını hatırlayabilirsiniz. Bu alet muhtemelen bir süre evimizin bir köşesini süsledi. 1978’den 1982’ye kadar atari video oyunları altın çağını yaşadı. Alışveriş merkezlerinde, büyük boyutlu, grafik olarak dekore edilmiş jetonla çalışan video salonları yaygındı. Atari 2600 veya Intellivision gibi popüler, uygun fiyatlı ev konsolları, evde oyun satın almayı ve oynamayı mümkün kıldı. 1980’lerde, oyun bilgisayarları ve el tipi LCD oyunlar çevrimiçi olarak sunulan ilk oyunlardı. 1976’dan 1992’ye kadar ikinci nesil oyun konsolları geldi.
Oyunların Değişimi
1983’ten 1995’e kadar, üçüncü neslin 8 bitlik konsolları popüler bir seçimdi. 1987’den 1999’a kadar, dikkatler 16 bit model olan dördüncü nesil konsollara çekildi. 1993 ve 2006 yılları arasında beşinci nesil konsollar piyasaya sürüldü. 32 ve 64 bit modellerdir. Bu süre zarfında cep telefonu oyunları popüler hale geldi ve 2000’li yıllarda altıncı nesil konsollar ortaya çıktı. Online ve mobil oyunlar, bu dönemde video oyunu kültürünün en belirgin unsurlarıydı. 2005 ve 2012 yılları arasında yedinci nesil konsollar tanıtıldı. Wii konsollarının piyasaya sürülmesiyle, oyuncular neredeyse gerçeğe yakın bir oyun deneyimine sahip oldular.