Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Kedi ve köpeklerde tüy dökülmesine birçok faktör neden olabilir. Yaygın bir neden strestir ve yaşlı evcil hayvanlar stres nedeniyle genç hayvanlara göre daha fazla tüy dökülmesi yaşayabilir. Rutinleri değiştirmek, hareket etmek veya bir insan arkadaşını kaybetmek gibi yaşlı evcil hayvanlar için stresli olabilir. Aşırı yalama ve kaşıma da tüy dökülmesine neden olabilir.
Stres
Kedilerin ve köpeklerin tüylerini kaybetmelerinin stres ve parazitler de dahil olmak üzere çeşitli nedenleri vardır. Çoğu durumda, bir kedi stresi azaltmak için aşırı derecede kaşır veya yalar. Kedilerde tüy dökülmesinin diğer nedenleri iltihaplanma veya cilt travmasıdır. Bazı nadir durumlarda, bir kedi, aşırı bakım yapmanın yaygın bir yan etkisi olan psikojenik alopesi yaşayabilir.
Kediniz ayrılık kaygısı yaşıyorsa, kendini fazla şımartabilir. Bu, kel noktalara neden olabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Kediniz çok stresliyse, kel bir noktaya ulaşana kadar kendi kürkünü çiğnemeye bile başlayabilir. Kedinizin tüylerini yolduğunu fark ederseniz onu veterinere götürmelisiniz.
Kedi ve köpeklerde tüy dökülmesi için bir çözüm arıyorsanız, bunun olası nedeninin stres olduğu gerçeğini göz önünde bulundurun. Kediler ve köpekler rutini severler ve rutinleri kesintiye uğradığında strese girebilirler. Evinize taşınırsanız veya başka bir evcil hayvan eklerseniz de stres oluşabilir. Bir evcil hayvanın tüy dökülmesine stres veya belirli bir hayvana karşı hassasiyet neden olabilir.
İnsanlarda stres birçok fiziksel duruma neden olabilir. Ancak kedi ve köpeklerde de tüy dökülmesine neden olabilir. Kaygı, epinefrin hormonunun salgılanmasına neden olur ve bu da dökülmeye neden olur. Köpekler ayrıca havai fişekler veya fırtınalar sırasında tüylarını kaybederler.
Alerjiler
Kedi ve köpeklerde alerji yaygındır ve evcil hayvanınızı birçok yönden etkileyebilir. En sık görülen semptom, belirli bölgelere lokalize olabilen veya daha yaygın olabilen kaşıntıdır. Diğer semptomlar hapşırma, öksürme ve burundan akıntıyı içerir. Bu semptomlara gıda, pire veya çevresel etkenler neden olabilir.
Evcil hayvanınızın tüyleri dökülüyorsa, bu alerjik bir reaksiyonun işareti olabilir. Altta yatan alerjiyi tedavi etmek için alerjeni tanımlamalı ve onu evcil hayvanınızın ortamından uzaklaştırmalısınız. Ayrıca bir veterinerden tavsiye alabilirsiniz. Evcil hayvanınızın tüy dökülmesine neden olan alerjenleri belirlemek için testler mevcuttur. Veterineriniz ayrıca evcil hayvanınızın alerjilerle başa çıkmasına yardımcı olacak bir ek önerebilir.
Bazı alerjiler evcil hayvanınızda hızlı tüy dökülmesine neden olabilir, bu nedenle ciddiye almak önemlidir. Evcil hayvanınız sağlıklı besleniyor ve düzenli egzersiz yapıyor gibi görünse de, bu sorun genellikle tıbbi bir durumdan kaynaklanır. Enfeksiyonlar, hormon eksiklikleri ve yetersiz beslenme de kedi ve köpeklerde tüy dökülmesine neden olabilir. Bu sorunları ilaç veya topikal tedavilerle tedavi edebilirsiniz.
Evcil hayvanınızın tekrarlayan alerjileri varsa, onları bir veterinere götürmelisiniz. Bu, nedeni belirlemenize ve bir tedavi önermenize yardımcı olacaktır. Bazı tedaviler, farklı bir şampuana geçmek veya belirli yiyeceklerden kaçınmak kadar basit olabilir. Daha ciddi durumlarda, evcil hayvanınızı ilaçla tedavi etmeniz veya tahriş edici bir temizlik ürününün kullanımını bırakmanız gerekebilir.
Mantar enfeksiyonu
Kedi ve köpeklerde tüy dökülmesi, bakteri veya mantar enfeksiyonunun bir belirtisi olabilir. Bu enfeksiyonlardan kaynaklanan enfeksiyonlar şiddetli kaşıntıya ve cilt bütünlüğünün azalmasına neden olabilir. Bu zarar görmüş cilt ayrıca ikincil enfeksiyonlar geliştirebilir ve tüy dökülmesine neden olabilir. Semptomlar düzensiz kellik ve tam tüy dökülmesini içerir.
Bir köpek, bağışıklık sistemi zayıfsa mantar enfeksiyonu kapabilir. Hayvan zaten bakteriyel bir deri enfeksiyonundan muzdaripse, mantar organizmasının istila etmesine ve mevcut problemden faydalanmasına izin verebilir. Kulak enfeksiyonları gibi diğer hastalıklar da bağışıklık sistemini tehlikeye atarak mantar enfeksiyonunu daha olası hale getirebilir.
Bir mantar enfeksiyonuna çeşitli mantarlar neden olabilir. En yaygın olanlardan biri tüykırandır. Enfeksiyon tüy köklerinde meydana gelir ve ciltte halka benzeri bir desen oluşmasına neden olur. Tüy folikülü kültürü alınarak ve Wood’s lamba analizi yapılarak tüykıran teşhisi doğrulanabilir.
Kedi ve köpeklerde mantar enfeksiyonlarına iki tür mantardan biri neden olabilir. Çoğu mantar zararsız ve önlenebilirken, diğerleri hastalığa neden olur ve sağlıklı hayvanları etkileyebilir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi sorunları olan veya antibiyotik alan kediler daha duyarlı olabilir. Mantar enfeksiyonunun tipine bağlı olarak enfeksiyon tüm vücudu veya vücudun sadece bir bölümünü etkileyebilir. Mantar enfeksiyonları insanları da etkileyebilir ve kontamine materyallerin solunması veya doğrudan temas yoluyla bulaşabilir.